Σχετικά με τη μηνιαία οικονομική εισφορά (τροφεία) στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων, την οποία ψήφισαν η δημοτική αρχή, η παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» και η «Δράση Για Μια Άλλη Πόλη»
1. Η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί ανάγκη για τη σύγχρονη λαϊκή οικογένεια και δικαίωμα κάθε παιδιού. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα Γι΄ αυτό και είναι διαχρονικό το αίτημα μας για θέση στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά και δωρεάν.
2. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, διαφωνούμε με την κατεύθυνση που επιβάλλει την λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου, καθώς και την ανταποδοτικότητα, που περιλαμβάνει και τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Κατά την γνώμη μας οφείλουμε ως δήμος να διεκδικήσουμε σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, την κατάργηση των τροφείων για την εργατική λαϊκή οικογένεια καθώς και για την ύπαρξη σταθερού και μόνιμου προσωπικού.
Επομένως, αναφορικά με τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι, διαχρονικά, η κατάργηση όλων των τροφείων ανεξαρτήτως εισοδήματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις, όπου στα τροφεία είναι υπόχρεος ο εργοδότης του γονέα.
3. Για όσους αναρωτιούνται αν η θέση αυτή είναι μαξιμαλιστική, υπερβολική ή εκτός πραγματικότητας, τους απαντάμε ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα πριν χρόνια, έως ότου το κράτος μετέφερε στους δήμους την ευθύνη και τη συντήρηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των αθλητικών κέντρων, δίχως φυσικά τους αναγκαίους πόρους, μετατρέποντας τους δήμους σε manager και σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.
Για όσους επίσης αναρωτιούνται αν είναι εφικτό να ζητάμε κατάργηση των τροφείων, ας προβληματιστεί καθένας και καθεμιά αφενός ότι αυτή τη «δωρεάν» παιδεία η λαϊκή οικογένεια την ακριβοπληρώνει πολλαπλά, αφετέρου ότι, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ανακοινώνει περιχαρής θηριώδη ματωμένα υπερπλεονάσματα, ύψους 4,01 δις. ευρώ, δεν βρίσκει χρήματα για βασικές λαϊκές ανάγκες όπως, η φροντίδα των παιδιών μας.
Και ναι, η πλειοψηφία των εργαζομένων πασχίζει και αγωνία για τα 20,30,40 ευρώ γιατί σε συνθήκες συντριπτικής ακρίβειας δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον για κάτι που αποτελεί όχι ατομική ευθύνη, αλλά κρατική υποχρέωση.
Εν προκειμένω, αποτυπώνεται περίτρανα το σύνθημα της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Ελλάδα:
με τις ανάγκες των πολλών και όχι με τα κέρδη των λίγων.
4. Καταλογίζουμε διαχρονικά σοβαρές πολιτικές ευθύνες στις δημοτικές αρχές του Δήμου Βριλησσίων, οι οποίες στήριξαν ή δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, την αποδιάρθρωση της όποιας «δημόσιας» προσχολικής αγωγής, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την επιβολή τροφείων, την έλλειψη υποδομών και αναγκαίου προσωπικού.
Επαναλαμβάνουμε την αντίθεση μας και τονίζουμε την αναγκαία οργάνωση των αγώνων ενάντια στην πολιτική της επιβολής τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς και πληρωμής για άλλες κοινωνικές υπηρεσίες (ανταποδοτικότητα), των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Σε αυτή την θέση οι κάτοικοι της πόλης, οι Σύλλογοι Γονέων, ή Ένωση Γονέων και οι σύλλογοι της πόλης μας πρέπει να πρωτοστατήσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δηλώνουμε ξανά ότι πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά, μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο, θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς την αγωνία για το πότε και εάν θα πάρουν το voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, για παιδικούς σταθμούς τόσους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
Καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες εφαρμόζοντας την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν «φτηνή» και «ευέλικτη» προσχολική αγωγή, προσαρμοσμένη στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο των εργαζόμενων γονιών, για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων της ιδιωτικής παιδείας. Γι’ αυτό το λόγο υπονομεύουν το δικαίωμα των παιδιών μας στη δημόσια δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή.
Οι ανάγκες μας, πόσο μάλλον των παιδιών μας, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι και στη λογική του κόστους – οφέλους και του κέρδους.
Διεκδικούμε :
• για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα
• Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης .
• Ουσιαστική στήριξη των σχολείων. Για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.
• Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
• Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
• Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
• Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.
• Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
Ακολουθήστε το e-vrilissia.gr στο FACEBOOK για να είστε ΠΑΝΤΑ ενημερωμένοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου