Στη συγκέντρωση συμμετείχε πλήθος κατοίκων, οι οποίοι εξέφρασαν την προβληματισμό και την αγωνία τους για το αντιπλημμυρικό έργο που σχεδιάζεται για το ρέμα.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων, χαιρετισμό απήθυνε ο επικεφαλής της και δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Αρχιμανδρίτης.
Στον χαιρετισμό του σημείωσε τα εξής:
το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή πρέπει άμεσα να προχωρήσει ώστε να θωρακίσει την πόλη μας απέναντι σε ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, που έκαψαν για 5η φορά την Πεντέλη κατακαίοντας και το Ρέμα του Βριλησσού στα Βριλήσσια,
Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά: το έργο βασίζεται σε μελέτη του 2015, με υδρολογικά στοιχεία του…2004! Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό η μελέτη αυτής αφενός δεν είναι προσαρμοσμένη στα σύγχρονα κλιματικά δεδομένα (ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά του 2024) αφετέρου, ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αναγκαίες απαντήσεις σχετικά με την προστασία του φυσικού τοπίου.
Οι δηλώσεις του Δημάρχου Βριλησσίων ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν θέσει ως προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα, μόνο ως κοροϊδία ακούγονται στους κατοίκους και των Βριλησσίων.
Η δε επαναλαμβανόμενη, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, καραμέλα ότι δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις και ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει, καθώς ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση πλημμύρας πρέπει να σταματήσει.

Η απάντηση που δίνουμε στα παραπάνω είναι ξεκάθαρη:
Διαχείριση που υπονομεύουν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αφού δεν εξασφαλίζουν τη δασοτεχνική διευθέτηση των χειμάρρων και ρεμάτων, από τις ορεινές – ψηλότερες περιοχές και προς τα κάτω, με στόχο την ανάσχεση των φερτών υλικών, τη μείωση της ταχύτητας των υδάτων, τη συμβολή στην ενίσχυση των υπόγειων υδαταποθηκών.
Η άναρχη δόμηση, η τσιμεντοποίηση, το μπάζωμα ρεμάτων, η απουσία ολοκληρωμένης μελέτης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας που θα λαμβάνει υπόψη όλη τη λεκάνη απορροής, το σύνολο των δραστηριοτήτων και την αλληλεπίδρασή τους στο υδατικό διαμέρισμα της Αττικής, ο σχεδιασμός των όποιων αντιπλημμυρικών έργων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ που καθορίζεται με βάση το κριτήριο του κόστους – οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος του, οι ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές πολιτικής προστασίας κ.λπ., αποτελούν μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και των περιφερειακών αρχών, που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα.
Μέρος της ίδιας διαχρονικής πολιτικής είναι η απουσία ολοκληρωμένων μέτρων όπως ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός και η συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. ολοκληρωμένος καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, έλεγχος στατικής επάρκειας υποδομών).

Αν το έργο αποτελούσε προτεραιότητα για το κεφάλαιο, όπως το Ελληνικό, το καζίνο στο Μαρούσι, διάφορα Mall στην Αττική, οι μελέτες θα είχαν αναθεωρηθεί στο άψε σβήσε. Όταν αφορά λαϊκές ανάγκες τότε εμφανίζεται η γραφειοκρατία, το υπέρογκο κόστος και η λογική του εφικτού.
αναθεώρηση της μελέτης, με προστασία της φυσικής κοίτης και του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας το Ρέμα Βριλησσού, ως φυσικό και πολιτιστικό πόρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου