Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα Δώρα στο Δημόσιο, καθώς στις 6 Ιουνίου δηλαδή σε 29 μέρες από σήμερα θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στις αποδοχές των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Τα σενάρια που υπάρχουν στην περίπτωση που η απόφαση επαναφέρει με κάποιον τρόπο τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους είναι τρία με το κόστος να κυμαίνεται από 350 εκατ. ευρώ ως 1,5 δισ. ευρώ.
Αν η απόφαση είναι θετική για τους υπαλλήλους, τότε οι εκδοχές που θα εξεταστούν είναι τρείς:
1. Επαναφορά του επιδόματος των 1.000 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με κόστος περίπου 700 εκατ. ευρώ με 800 εκατ. ευρώ.
2. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με κόστος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
3. Θέσπιση ενός επιδόματος της τάξης των 500 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους, αντίστοιχου με τα 250 ευρώ που θα δοθούν τον Νοέμβριο στους συνταξιούχους. Σε αυτή την εκδοχή το κόστος ενός ετήσιου επιδόματος 500 ευρώ στο Δημόσιο βγαίνει περίπου στα 350 εκατ. ευρώ με 400 εκατ. ευρώ.
Την απόφαση πάντως θα την πάρει η κυβέρνηση και μάλιστα ανεξάρτητα από το τι θα πεί το Σ.τ.Ε.. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το Σ.τ.Ε μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση μόνον αν πεί ότι τα Δώρα θα επανέλθουν στους μισθούς του δημοσίου και μαζίι με την απόφασή του καθορίσει και το ύψος τους. Αν πεί δηλαδή ότι θα πρέπει να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δυο επιπλέον βασικούς μισθούς, τότε η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση και ως προς το διατακτικό της που είναι η επαναφορά των δώρων, αλλά και ως προς το ποσό. Επειδή θεωρείται απίθανο να καθοριστεί ποσό το σενάριο που μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση θετικής απόφασης για τα δώρα, είναι η επαναφορά τους με τη μορφή ενός επιδόματος μεταξύ 400 ευρώ και 500 ευρώ.
Η υπόθεση των Δώρων επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από πολλά ορόσημα που έλαβαν χώρα από τα 2010 και μετά.
Το 2010 ψηφίζεται το πρώτο μνημόνιο (νόμος 3845/2010) με τον οποίο τα Δώρα για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους από 2 πλήρεις μισθούς το χρόνο, περιορίζονται στα 1.000 ευρώ ετησίως εκ των οποίων 500 ευρώ ως "Δώρο" Χριστουγέννων, 250 ευρώ ως "Δώρο" Πάσχα και 250 ευρώ ως επίδομα καλοκαιρινής άδειας.
Για τους συνταξιούχους εφαρμόζονται οι ίδιοι περιορισμοί και τα Δώρα τους από 2 πλήρεις συντάξεις επιπλέον που ήταν για τον κλάδο κύριας ασφάλισης μετατρέπονται σε ετήσιο "Δώρο" 800 ευρώ εκ των οποίων 400 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ για "Δώρο" Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα καλοκαιριού. Στις επικουρικές συντάξεις ωστόσο τα Δώρα καταβάλλονται κανονικά δηλαδή 2 πλήρεις επικουρικές συντάξεις το χρόνο.
Τα παραπάνω μέτρα εφαρμόστηκαν ως τον Ιούλιο του 2012, που ήρθε ο νόμος 4093 (δεύτερο μνημόνιο) και προβλέφθηκε η ολοσχερής κατάργηση αυτών των κουτσουρεμένων ποσών. Ετσι, από 1/1/2013 οι μεν δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πλέον 12 μισθούς χωρίς κανένα άλλο επίδομα, οι δε, συνταξιούχοι όλων των ταμείων παίρνουν 12 κύριες συντάξεις το χρόνο αλλά και 12 επικουρικές καθώς με το νόμο 4093, καταργήθηκαν τα Δώρα και από τις επικουρικές συντάξεις.
Οι συνταξιούχοι όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε για την ακύρωση των περικοπών που τους επιβλήθηκαν και την επαναφορά των Δώρων με τα ποσά που έπαιρναν ως το 2012, δηλαδή έως 800 ευρώ για τις κύριες συντάξεις, 2 επιπλέον πλήρεις επικουρικές και 1.000 ευρώ για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
Το Σ.τ.Ε αποφαίνεται για τους συνταξιούχους με τις αποφάσεις 2287-2288 τον Ιούνιο του 2015 και κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση των Δώρων (κύριων και επικουρικών συντάξεων), χωρίς όμως οι εν λόγω παροχές να έχουν επανέλθει μέχρι σήμερα.
Το ΣτΕ αποφάνθηκε μεταγενέστερα και για τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, με δυο αποφάσεις του. Η μια από το Στ' Τμήμα του το 2019 που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του ετήσιου Δώρου-επιδόματος των 1.000 ευρώ και η δεύτερη που ήρθε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου (αποφάσεις 1307-1316/2019) που έκρινε την κατάργησή του Δώρου-επιδόματος συνταγματική.
Τώρα το ρολόι έχει μηδενιστεί και η διεκδίκηση των Δώρων είναι πάλι στο τραπέζι από την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο Σ.τ.Ε με αφορμή την ηχηρή παρέμβαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς την κυβέρνηση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 6 Ιουνίου στο Σ.τ.Ε αλλά η απόφαση δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2025.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου