"Αραχνιάζουν" στα "συρτάρια" των αρμοδίων οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να υποβάλλουν ιδιώτες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν, ακόμα και με δική τους δαπάνη, μελέτες για την υλοποίηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, αλλού ήπιων, αλλού σημαντικότερων, ώστε να δοθούν λύσεις στο όλο και εντεινόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αυτοκινητιστές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν είναι τυχαίες οι τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργου Περιστέρη και του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, κ. Οδυσσέα Αθανασίου, στις πρόσφατες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων, όπου αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.
"Έχουμε προσφερθεί να βοηθήσουμε με μελέτες, ακόμα για την δημιουργία σταθμού ΜΕΤΡΟ μέσα στο Ελληνικό, αλλά κυρίως για την επέκταση του δικτύου από το Ελληνικό προς την Γλυφάδα. Επίσης, έχουμε προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις με έργα στην Λ. Βουλιαγμένης προς τον Άγιο Δημήτριο, π.χ. αφαιρώντας κάποια φανάρια", ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα είναι υπαρκτό ήδη σήμερα και φυσικά δεν το έχει προκαλέσει το Ελληνικό. Η επίπτωση από το δικό μας έργο θα είναι πιο εμφανής, μετά από έξι ή επτά χρόνια, όταν το έργο θα έχει ωριμάσει και θα υπάρχει κόσμος που θα εργάζεται και θα επισκέπτεται το ακίνητο. Ωστόσο, χρειάζονται σίγουρα παρεμβάσεις ήδη από σήμερα και σας το λέω ως κάτοικος των νοτίων προαστίων", τόνισε ο κ. Αθανασίου.
Αρχής γενομένης από τα νότια προάστια, η βασική πρόταση αφορά την επέκταση της περιφερειακής του Υμηττού προς την Λ. Βουλιαγμένης, έργο γνωστό και ως "Σήραγγα Ηλιούπολης". Το έργο αφορά ουσιαστικά στην σύνδεση της Αττικής Οδού με την περιοχή του Αγ. Δημητρίου. Προβλέπει την δημιουργία μιας οδού ταχείας κυκλοφορίας που θα απαιτεί μόλις 10 λεπτά για την μετακίνηση από την περιοχή του Καρέα μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς θα προκαλέσει "επανάσταση" στην διευκόλυνση της πρόσβασης από τα βόρεια στα νότια προάστια και αντίστροφα, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνεδρίου για την χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ, ο υφυπουργός Υποδομών Νικ. Ταχιάος, το συγκεκριμένο έργο φαίνεται να προσκρούει σε έλλειμμα χρηματοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει. Το ίδιο άλλωστε ισχύει εδώ και μια διετία και με την επέκταση της Λ. Κύμης, έργο που έχει μάλιστα και ανάδοχο.
Στην παρούσα φάση, η ίδια η Lamda Development έχει χρηματοδοτήσει και παραδώσει μια σειρά μελετών και προτάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η σήραγγα της Ηλιούπολης. Το εν λόγω έργο πάντως, περιλαμβάνεται και στην πρότυπη πρόταση, που έχει καταθέσει η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (36%) - Άκτωρ Παραχωρήσεις (32%) και Άβαξ (32%). Πρόκειται για ένα πακέτο έργων ύψους 1,5 δις ευρώ, που περιλαμβάνει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, όχι μόνο προς τα νότια προάστια και το Ελληνικό, αλλά και προς το Λαύριο και την Ραφήνα, όπου επίσης προβλέπονται σημαντικές επενδύσεις στα αντίστοιχα λιμάνια, που θα απαιτήσουν και πιο σύγχρονες υποδομές μετακίνησης.
Λύσεις για την αντιμετώπιση της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης που καταγράφεται καθημερινά στην Αττική, επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο και η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυτές θα αφορούν κυρίως παρεμβάσεις διαπλάτυνσης του οδοστρώματος σε σημεία, που είναι προβληματικά, όπως για παράδειγμα η έξοδος προς την Μεταμόρφωση στο ύψος της συμβολής με την Εθνική Οδό. Το συγκεκριμένο έργο, λόγω και του χαμηλού του εκτιμώμενου κόστους, φαίνεται πως θα προχωρήσει, πιθανώς ακόμα και εντός του 2025, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο.
"Η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου σε όλους τους οδικούς άξονες που λειτουργούμε είναι δεδομένη και όπως έχει αποδειχθεί διεθνώς, συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ. Επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις που θα υποβάλλουμε στο Δημόσιο το επόμενο διάστημα, με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αττική Οδό, που την καταγράφουμε κι εμείς", ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ασφαλώς, πρόκειται για έργα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Δημόσιο και φυσικά να βρεθεί και λύση για την χρηματοδότησή τους.
Κρίσιμο θεωρείται και το έργο για την "ανακούφιση" του Κηφισού. Για τον σκοπό αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προτείνει ένα έργο 500 εκατ. ευρώ, που αφορά στην οδική σύνδεση της Ελευσίνας με τα Οινόφυτα, παρακάμπτοντας την Λ. Κηφισού. Με βάση τον σχεδιασμό, ο άξονας αυτός θα ξεκινά από την περιοχή του Αγ. Λουκά στο Θριάσιο Πεδίο και θα καταλήγει στον ΠΑΘΕ, στην περιοχή των Οινοφύτων, έχοντας μήκος 40 χιλιομέτρων. Το έργο αυτό θα έχει μεγάλο όφελος, όχι μόνο για την αποσυμφόρηση του Κηφισού, όσο και για ταχύτερη σύνδεση όλων των μεγάλων υποδομών logistics που αναπτύσσονται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Θριάσιο Πεδίο κι Ελευσίνα) με τον ΠΑΘΕ. Το συγκεκριμένο έργο μοιάζει να βρίσκεται πιο μπροστά από άλλα που έχουν προταθεί στο πλαίσιο των πρότυπων προτάσεων.
Επί του παρόντος και παρά τις κατά καιρούς αναφορές στελεχών της κυβέρνησης και του Υπ. Υποδομών, το πλαίσιο για τις πρότυπες προτάσεις παραμένει ανενεργό, παρότι πριν από έξι μήνες, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είχαν παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο ΣΤΕΑΤ, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της 6ης και 7ης τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, ανέφερε ότι "αντιμετωπίζονται οξύτατα προβλήματα κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, υγείας των κατοίκων, με σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις και δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει η εφαρμογή του νόμου σε αδράνεια, όταν τα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου θα είναι ανυπέρβλητα".
Οι εταιρείες θεωρούν ότι η λύση των πρότυπων προτάσεων, όπου οι ιδιώτες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι τα έργα, με δεδομένο ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί πλέον έργα μεγάλων οδικών αξόνων στην Αττική, είναι μονόδρομος. Οι πρότυπες προτάσεις αφορούν σε ένα μοντέλου, όπου ο ιδιώτης αναλαμβάνει το κόστος της ωρίμανσης ενός έργου και προτείνει την κατασκευή μέσω ενός συνδυασμού ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης. Ελλείψει πόρων, στην αγορά αναφέρουν ότι έχουν προταθεί και λύσεις χωρίς την συμμετοχή του δημοσίου στην παρούσα φάση, μέσω της μετάθεσης της είσπραξης "σκιωδών" διοδίων μετά από 10-12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του έργου. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες σήμερα, η κατάσταση στην Αττική θα βαίνει επιδεινούμενη τα επόμενα χρόνια.
Του Νίκου Ρουσάνογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου