Πολλά θέματα τέθηκαν σε συζήτηση κατά τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση (λογοδοσία) στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου, με το βάρος να πέφτει στο ερώτημα της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» για τις προθέσεις της δημοτικής Aρχής να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων στα Βριλήσσια, τα οποία αξιοποιούν συγκεκριμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, «διαμορφώνοντας με ταχύτατο ρυθμό, μια νέα δυσμενή οικιστική πραγματικότητα στην πόλη» όπως σχολιάζει η παράταξη.
Το ερώτημα της «ΔΡΑΣΗΣ» ήταν: «Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση της οικιστικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στα Βριλήσσια με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων που αξιοποιούν συγκεκριμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού»;.
Η «ΔΡΑΣΗ» επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διοίκηση του Δήμου εμφανίστηκε «δεκτική να διερευνηθεί η δυνατότητα αναστολής των οικοδομικών αδειών στα Βριλήσσια για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ενώ και σύνολο των δημοτικών παρατάξεων ήταν υποστηρικτικό «έως ότου, τουλάχιστον, τελεσιδικήσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει εγείρει αιτιάσεις για την συνταγματικότητα των βασικών άρθρων του Ν.Ο.Κ. μετά από τις προσφυγές κατοίκων και του Δήμου Αλίμου, (ειδικότερα του άρθρου 10 – Μείωση κάλυψης = Αύξηση ύψους ), παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας» όπως επισημαίνει η «ΔΡΑΣΗ».
Ειδικότερα η «ΔΡΑΣΗ» ζήτησε να μπει «φρένο» στα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τις νέες οικοδομικές άδειες και τις ανεγειρόμενες οικοδομές, για λόγους «ασφαλείας δικαίου», επειδή δηλαδή αυτή τη στιγμή το νομικό πλαίσιο είναι θολό, (μέχρι την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ) και επομένως, τα κτήρια που έχουν ανεγερθεί ή θα ανεγερθούν με αυτούς τους κανόνες, καθίστανται ευάλωτα σε δικαστικές προσφυγές και διαδικασίες ανάκλησης οικοδομικών αδειών. Το επιχείρημα που εγείρεται δηλαδή, είναι ότι ο Δήμος Βριλησσίων είναι υποχρεωμένος να περιμένει μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, αποφεύγοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων πολεοδομικών δεδομένων.
Επιπρόσθετα η ΔΡΑΣΗ εισηγήθηκε το «άνοιγμα» του θέματος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και τον συντονισμό ενεργειών των Βριλησσίων με άλλους Δήμους, αλλά και τη διενέργεια – για πρώτη φορά – τοπικού δημοψηφίσματος στα Βριλήσσια, σύμφωνα με το άρθρο 133- 151 του Ν. 4555/2018, ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, (δεν επιτρέπεται σε προεκλογική περίοδο), ώστε να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να εκφράσει τη βούλησή της.
Μάλιστα, με στόχο να αρθούν οι πολλαπλές δυσκολίες του «Κλεισθένη» για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, η παράταξη κατέθεσε συγκεκριμένο ερώτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο του τοπικού δημοψηφίσματος των Βριλησσίων.
«Ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες ενέργειες προκρίνει η δημοτική Αρχή, (τις οποίες και θα υποστηρίξουμε), θεωρούμε ότι η διενέργεια ενός τοπικού δημοψηφίσματος για το σημαντικό αυτό ζήτημα, θα βάλει ‘’στο παιχνίδι’’ την τοπική κοινωνία, ισχυροποιώντας τις αποφάσεις των διοικήσεων και αποτελώντας παράλληλα, ένα πολύτιμο κεκτημένο για την άσκηση μιας πιο δημοκρατικής πολιτικής στο μέλλον γενικότερα στην αυτοδιοίκηση» επισημαίνει η «ΔΡΑΣΗ».
Το κείμενο του δημοψηφίσματος που προτείνει η «Δράση»
«Ως δημότης Βριλησσίων ζητώ ο Δήμος Βριλησσίων να προστατέψει τον Δήμο από την περαιτέρω υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να σταματήσει η υπερδόμηση που επιβάλλει η εφαρμογή των κινήτρων εξοικονόμησης ενέργειας του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ 4067/2012) ,μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ που θα κρίνει τη συνταγματικότητα τους». (συμφωνώ / διαφωνώ)
Ακολουθήστε το e-vrilissia.gr στο FACEBOOK για να είστε ΠΑΝΤΑ ενημερωμένοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου