Ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων
Βασίλης Αρχιμανδρίτης, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων
Α. Η σχολική χρονιά οδεύει προς το τέλος της. Μια σχολική χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την κατάργηση των ΝΠΔΔ των Σχολικών Επιτροπών με τον Ν. 5056/2023 και την ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους δήμους, την κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την οικονομική κατάσταση ενός δήμου και της «τοπικής κοινωνίας», τη μειωμένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση ακόμα και βασικών αναγκών. Η κατάσταση αυτή που αποτυπώνεται στο σχήμα «φτηνό σχολείο για το κράτος» και «ακριβό για τις οικογένειες των μαθητών», εμφανίζεται βεβαίως και στα Βριλήσσια.
Οι υποσχέσεις περί «αναβάθμισης τους εκπαιδευτικού έργου» και «βελτίωσης των σχολείων» αποδείχτηκαν υποκριτικά λόγια. Αναμενόμενο βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών νόμων, των κυβερνητικών αποφάσεων, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που αφήνουν ουσιαστικά ακάλυπτες τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
Στην πόλη μας, σταθερά, διευθυντές/ριες από διάφορα σχολεία, ζητάνε από τους γονείς των μαθητών και τους συλλόγους γονέων να βάλουν πλάτη και να συνδράμουν οικονομικά ακόμα και για την κάλυψη βασικών, στοιχειωδών καθημερινών αναγκών (από τα είδη καθαρισμού μέχρι και χαρτί και μελάνι).
Τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί και από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Βριλησσίων, έπειτα και από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του έτους με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης.
Β. Τα κύρια και βασικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί, η πλειοψηφία των οποίων αποτελούν διαχρονικά προβλήματα των σχολείων της πόλης, είναι τα εξής:
- Το απαράδεκτο καθεστώς μαθητές να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, να στοιβάζονται σε αίθουσες – κουτιά, διάδρομοι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες, να μην υφίστανται αίθουσες χημείας, μουσικής, τεχνολογίας κλπ σε πολλά σχολεία. Ο σχεδιασμός της διοίκησης για την προσθήκη 3 αιθουσών στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο – εις βάρος του ελεύθερου χώρου του σχολείου – δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα.
- Η έλλειψη σχεδιασμού για το νέο 3ο Λύκειο Βριλησσίων.
- Ανάγκη κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων σε όσα σχολεία δεν υπάρχει.
- Η σκίαση των προαύλιων χώρων, τόσο με φυτεύσεις δέντρων με πρόβλεψη για συστηματικό πότισμα, όσο και με μόνιμες λύσεις, όπως στέγαστρο κλπ.
- Βαψίματα και συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια, που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
- Αναβάθμιση προαυλίων, για πιο ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον.
- Η εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ιδιαίτερα εν όψει των θερμών μηνών. Η ενεργειακή αναβάθμιση βελτιώνει, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
- Σύνδεση σχολικών μονάδων με φυσικό αέριο.
- Επαναβαφή διαβάσεων και τοποθέτηση παλλόμενων σηματοδοτών έξω από κάθε σχολική μονάδα, για την ασφάλεια των μαθητών.
- Η βελτίωση της μαθητικής συγκοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και άνετη μετακίνηση των μαθητών.
- Η ανάγκη για σχολικούς φύλακες και αποτελεσματικότερη φύλαξη των σχολικών χώρων.
- Καθαρισμός από εξειδικευμένο προσωπικό, με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με σταθερή παρουσία.
- Η κατασκευή της πεζογέφυρας στην οδό Αγιάσου, ζήτημα που χρονίζει και αφορά την ασφάλεια των μαθητών.
- Η έλλειψη απαντήσεων σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων, τα αποτελέσματα του οποίου ζητάμε να δοθούν δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την διαπιστώσεις της Ενωσης: οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2019-2022 και ήταν εποπτικοί και όχι λεπτομερείς. Σχεδόν σε όλα τα σχολικά κτίρια οι παρατηρήσεις αφορούσαν ζητήματα όπως αποκολλήσεις επιχρισμάτων, προβλήματα υγρασίας και εμφάνιση μούχλας. Στο νέο κτίριο του 2ου Δημοτικού, το φύλλο ελέγχου επισημαίνει ένα ζήτημα σε μία κολώνα (πιθανώς υποστέγου), η οποία χρήζει άμεσης αποκατάστασης, ενώ στο 1ο Δημοτικό, υπάρχει παρατήρηση σχετικά με το ελαστικό γέμισμα μεταξύ δύο εφαπτόμενων τμημάτων του κτιρίου, δίχως και στις δύο περιπτώσεις να τίθεται ζήτημα ασφαλείας.
Γ. Στο πλαίσιο της παραπάνω, συνοπτικά αναφερόμενης κατάστασης, ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων:
α.Ποιες οι απαντήσεις της Διοίκησης για καθένα από τα παραπάνω αναφερόμενα ζητήματα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να δοθούν οι αντίστοιχες αναγκαίες λύσεις;
β. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων ώστε αυτά να είναι έτοιμα και ασφαλή για τη νέα σχολική χρονιά;
γ. Υπάρχουν καταγγελίες για βασικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή σχολείων, π.χ. φωτοτυπικά μηχανήματα, κλιματιστικά. Υπάρχει καταγραφή των ελλείψεων; Ποιες ενέργειες θα κάνει η Διοίκηση για να καλυφθούν;
Για εμάς είναι ξεκάθαρο:
οι ανάγκες των παιδιών μας δεν είναι κόστος.
Η πρόσβαση στην παιδεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό δεν είναι πολυτέλεια και εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα. Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση. Με αισιοδοξία, που αντλούμε από το χαμόγελο των παιδιών μας, καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, και να παλέψουν για την ολόπλευρη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει, για σχολεία και Εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου