Γιατί δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στον νεροχύτη της κουζίνας - e-Vrilissia

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025

Γιατί δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στον νεροχύτη της κουζίνας


 Το μαγειρικό λάδι είναι κάτι που χρησιμοποιούμε τακτικά στην κουζίνα. Όταν έχουμε τελειώσει με το μαγείρεμα και έχει έρθει η ώρα να το πετάξουμε, η πιο απλή και γρήγορη κίνηση είναι απλά να το χύσουμε όπως είναι στο νεροχύτη.


Αυτό, όμως, είναι λανθασμένο, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στους σωλήνες του σπιτιού σας όσο και στο περιβάλλον.


Είναι το λάδι κακό για το περιβάλλον;

Γενικότερα, η απόρριψη λαδιών ή ελαίων – είτε μιλάμε για το απλό λάδι της μαγειρικής είτε ακόμα και για τα λάδια του αυτοκινήτου – είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον.


Όλα αυτά τα λάδια και τα λίπη μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα απορρίμματα και να μετατραπούν σε στέρεες τοξικές ουσίες που δύσκολα αποσυντίθενται και μολύνουν το περιβάλλον για χρόνια.


Έτσι, ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα, μολύνοντας το χώμα και πηγές νερού, τις ακτές και τα ποτάμια, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς και πνίγοντας κυριολεκτικά τα υδρόβια φυτά και ζώα.


Ας μη σκεφτόμαστε, όμως, τις καταστροφικές συνέπειες που επηρεάζουν τον πλανήτη. Γυρνώντας απλά στον μικρόκοσμο του σπιτιού, δεν είναι καλό να πετάμε το λάδι στον νεροχύτη, απλά και μόνο γιατί αυξάνεται η πιθανότητα να βουλώσουν οι σωλήνες μας και να χρειαστεί να κάνουμε απόφραξη.


Μπορείτε να ανακυκλώσετε το μαγειρικό λάδι;

Ναι, το μαγειρικό λάδι μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.


Πριν κάνετε οτιδήποτε, είτε αποφασίσετε να το πετάξετε είτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, αφήστε το λάδι πρώτα στο τηγάνι να κρυώσει.


Καταρχάς, μπορείτε να μαγειρέψετε ξανά με το ίδιο λάδι: ψύξτε το, σουρώστε το με ένα χωνί, αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο βάζο και σφραγίστε καλά το δοχείο.


Να πούμε βέβαια ότι δεν μπορείτε να το κάνετε επ’ αόριστον αυτό. Όσο πιο διαυγές είναι το λάδι σας μετά το μαγείρεμα, τόσες περισσότερες φορές μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά. Πάντως, δεν θα πρέπει να ξεπεράσετε τις 4-5 φορές επαναχρησιμοποίησης.


Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε παλιό λάδι για να φτιάξετε ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα για τον κήπο σας, αναμειγνύοντάς το με σαπούνι.


Εάν έχετε μεγάλες ποσότητες λαδιού για ανακύκλωση (π.χ., εάν εργάζεστε σε εστιατόριο), τότε θα μπορούσατε να φιλτράρετε το λάδι για να το χρησιμοποιήσετε απευθείας ως καύσιμο ή να χρησιμοποιήσετε μια διαδικασία χημικής μετατροπής για να παράγετε βιοντίζελ από μαγειρικά έλαια.


Έτσι, η ανακύκλωση είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική μέθοδος για τον χειρισμό του χρησιμοποιημένου λαδιού.


Πώς να ξεφορτωθείτε σωστά το λάδι μαγειρέματος

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να μπείτε σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχει και ο σωστός τρόπος απόρριψης του λαδιού μαγειρικής.


Καταρχάς, όπως είπαμε και πριν, αφήστε το να κρύωσει. Στη συνέχεια, βάλτε το σε ένα δοχείο: θα μπορούσε να είναι ένα παλιό πλαστικό μπουκάλι, ένα άδειο κουτί γάλατος ή ακόμα και τα πακέτα από takeway.


Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο μιας χρήσης είναι σωστά σφραγισμένο, ώστε το λάδι να μην χυθεί στα υπόλοιπα σκουπίδια. Μόλις σφραγιστεί, αυτό το δοχείο μπορεί να πεταχθεί στον κάδο απορριμμάτων του σπιτιού.


Πώς καθαρίζουμε το τηγάνι

Το τηγάνι είναι ίσως το πιο δύσκολο σκεύος για καθάρισμα, καθώς το λάδι κολλάει και αφήνει λιπαρά υπολείμματα. Το πρώτο βήμα είναι να αφήσουμε το τηγάνι να κρυώσει λίγο, ώστε να αποφύγουμε ατυχήματα, αλλά να μην φτάσει σε σημείο που το λάδι στερεοποιείται τελείως.


Έπειτα, ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό νερό και μερικές σταγόνες υγρό πιάτων. Το ζεστό νερό βοηθά στη διάλυση του λίπους, ενώ το σαπούνι το απομακρύνει ευκολότερα. Αν το λάδι είναι πολύ «κολλημένο», μπορούμε να αφήσουμε το τηγάνι να μουλιάσει για λίγα λεπτά και μετά να τρίψουμε με ένα μαλακό σφουγγάρι.


Για τα πιο δύσκολα υπολείμματα, ένα απλό «κόλπο» είναι να προσθέσουμε λίγη μαγειρική σόδα επάνω στο σφουγγάρι. Η σόδα λειτουργεί σαν φυσικό καθαριστικό και βοηθά να φύγει η λιπαρότητα χωρίς να χαράξει την επιφάνεια του τηγανιού. Τέλος, ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό και στεγνώνουμε το σκεύος για να παραμείνει καθαρό και έτοιμο για χρήση.

ΠΗΓΗ

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages